De AUTIPAS

De AUTIPAS is een door de Nederlandse Vereniging voor Autisme uitgegeven pasje. Het is een persoonlijke pas waarop, behalve de contactgegevens van de pashouder, ook de belangrijkste kenmerken van autisme worden uitgelegd. Autisme is een aangeboren, ingrijpende, maar onzichtbare beperking.

De meeste mensen met autisme houden van structuur en vaste regels. Bij sommige kan een lichte afwijking van de routine al leiden tot paniek. In stressvolle situaties kan iemand met autisme bijzonder gedrag vertonen die niet door de omgeving begrepen wordt.

Daarom is het belangrijk dat mensen met autisme hun problematiek kunnen uitleggen op een eenvoudige en duidelijke manier. De AUTIPAS is hierbij een handig hulpmiddel die persoonlijk en discreet is. Omdat de kenmerken van autisme per persoon verschillen, geeft de pas de mogelijkheid om aan te vinken welke kenmerken typerend zijn voor de pashouder.

Het hebben van een AUTIPAS heeft vele voordelen. Zo is er met de pas de mogelijkheid om met korting op stap te gaan of deel te nemen aan leuke activiteiten. Daarnaast zijn er enkele attractieparken die de AUTIPAS erkennen en daardoor autismevriendelijk zijn. Dit houdt in dat deze parken zoveel mogelijk rekening houden met de beperkingen van een persoon met ASS.

Een voorbeeld:

De wachtrijen bij de attracties zijn vaak een groot probleem. Het duurt te lang, waardoor iemand met ASS onrustig wordt. Met de AUTIPAS mag je, in dit soort situaties, gebruik maken van de invalideningang, waardoor de wachttijd een stuk korter is.

Voor meer informatie, klik op deze link om naar de website van de NVA te gaan.